van der Vegt rietdekkers

t. 06 26 89 44 45 naar onze facebook-pagina

 
| rietdekken

Open of gesloten?


de voor-en nadelen op een rij.

De (traditionele) open constructie.


De open constructie wordt al eeuwen gemaakt wordt Het riet wordt op een raamwerk van latten gebonden. Vanwege de techniek van het binden moet er altijd een spouw bestaan tussen het riet en de onderconstructie. Het rietpakket doet hier in de praktijk maar gedeeltelijk mee als isolerend pakket.
Dit type dak is moeilijk tochtdicht te krijgen. omdat er geen "harde" scheiding is tussen binnen en buiten. Bij brand in het rietpakket zal het vuur zich in enkele minuten door het rietpakket heen eten omdat er lucht, en dus zuurstof, door het riet aangezogen kan worden uit de ruimte eronder. Dit vuur is door de brandweer zeer moeilijk te blussen.
Indien een hogere isolatiewaarde verlangd wordt kan het traditionele dak voorzien worden van een aanvullende isolatie in de vorm van een onderliggend sandwich-paneel met verhoogde tengel of er kan naderhand van binnenuit worden geïsoleerd.


voordelen:
- wordt al eeuwen toegepast
- zeer lichte constructie
- optimale condensforming
- het riet is van binnen uit te zien


nadelen:
- energieverlies boven verwarmde ruimtes
- Voldoet niet aan de huidige bouweisen. Rc=0.
- moeilijk verantwoord (aanvullend) te isoleren. (wanneer men dit toch doet de kap van binnenuit dampdicht worden afgewerkt wat zeer moeilijk is)
- vrijwel niet "stofvij" te krijgen.
- relatief brandgevaarlijk. (hogere opstal-en inboeldelverzekeringspremies).


De Gesloten Constructie. (het schroefdak)


Bij de schroefdak-constructie is de techniek van rietdekken het zelfde als bij de open constructie. Echter bij deze constrctie wordt het riet op een dichte ondergrond geschroefd. De balken van het dak worden bedekt met platen van bijn 2 cm dikte. Hierop wordt het riet vast gezet met behulp van een schroef. Hierdoor onstaat een gesloten systeem.

Voordelen:
- uitstekende isolatie-waarde (Rc=2,5 en hoger).
- voldoet aan nieuwste bouw-regelgeving bij vernieuwen van rieten daken. (mede afhankelijk van de gekozen onderconstructie)
- hoge brandveiligheid. (verzekeren voor de prijs van een pannendak).
- binnenzijde keurig afgewerkt (geen stof, geen tocht).
- bij toepassing op schroef-panelen een grote overspanning mogelijk. (2,5 meter).
- dit levert een "schone" binnenzijde op (weinig gordingen).

Nadelen:
- de methode is relatief nieuw vergeleken bij de open consstructie. (op underlayment 30 jaar, op isolatiepanneel 12 jaar).
(het is mogelijk dat later zal blijken dat ene onderconstructie een duuzamer dak oplevert dan de andere ondercontructie).
- het lijkt duurder in uitvoering. vooral bij vernieuwing van een dak, is een extra plaat nodig en die wordt niet terug verdiend op de onderconstructie of door tijdwist. De investering echter terugverdiend op een lagere energierekening en lagere verzekeringspremies, opstal en inboedel.

Ter illustratie vindt u hieronder een viertal links naar pdf-bestanden van dakconstructies.

overgang pannen-riet bij schroefdak
afwerking bij schoorsteen
schroefdak-constructie
velux dakvenster


van der Vegt rietdekkers

webdesign: Indigo grafische produkties