van der Vegt rietdekkers

t. 06 26 89 44 45 naar onze facebook-pagina

 
| onderhoud

Onderhoud en levensduur

Een rieten dak gaat relatief lang mee. De levensduur is minimaal 25 jaar, maar bij een goede dakhelling (minimaal 40 graden), een gunstige locatie , goed riet en vakkundig onderhoud haalt een dak gemakkelijk 40 tot 50 jaar.

Het is sterk aan te raden een rieten dak goed te onderhouden. Door beschadigingen aan het dak direct aan te pakken kan het echte onderhoud zo lang mogelijk worden uitgesteld. Bij storm- en vogelschade, bijvoorbeeld, is een reparatie snel te doen en dus niet duur. Een scheur in het metselwerk van de nok is ook zo gerepareerd. Doet men dit niet, dan gaat het op de beschadigde plaatsen inwateren en is men na verloop van tijd een veelvoud van het originele reparatiebudget kwijt. En dan hebben we het nog niet over de vervolgschade...

Vroeger deed men niets aan alg- en mosbestreiding, maar de laatste tijd wordt ook dat steeds meer aangepakt omdat is gebleken dat alg en mos de levensduur van het dak verminderen. Vooral als het zich een gesloten laag op het riet heeft gevormd is het zaak dit schoon te maken.

Op de kleine foto's op deze pagina een oud rieten dak dat door de jaren heen niet is onderhouden. Dan komt het er zo uit te zien. Zou je het dak zo laten, dan zal het dak zeer snel vergaan. De tweede foto toont het dak na onderhoud.

van der Vegt rietdekkers
van der Vegt rietdekkers

webdesign: Indigo grafische produkties